Nieuw-Zeelandse schuilplaats (1) Plantagiebos 10 (Zonnebeke - WOI) Beschrijving

Tekst van Nieuw-Zeelandse schuilplaats (1) Polygoonbos (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213641)

Locatiebeschrijving

In het perceel Plangtagiebos 10, in het Polygonebos (Den Doel) op circa 120 meter ten zuidwesten van "Buttes New British Cemetery (Polygon Wood)" en op circa 2 kilometer ten zuiden van Zonnebeke, liggen 2 halfondergrondse betonnen constructies, op iets van 20 meter afstand van mekaar verwijderd. In het Polygonebos zijn nog meerdere betonnen constructies/restanten terug te vinden.

Historische Achtergrond

Ondanks verschillende Duitse aanvallen in het najaar van 1914 bleef het Polygonebos in handen van de geallieerden. Op 3 mei 1915, in navolging van de Tweede Slag om Ieper, viel het gebied echter in Duitse handen. Zij bouwden er stellingen uit. Op 26 september 1917 (Derde Slag om Ieper) werd het Polygonebos heroverd op de Duitsers door de 5de Australische Divisie. In de winter van 1917 en de lente van 1918 was de Nieuw-Zeelandse divisie in deze sector gestationeerd. Zij zouden onder andere deze 2 schuilplaatsen construeren. Het gebied zou in april 1918, tijdens het Duitse Lente-Offensief, opnieuw van bezetter verwisselen.

Kenmerken

Kleine rechthoekige schuilplaats van circa 260 op 230 centimeter bestaande uit een betonnen dak en zijmuren (geen betonnen vloer). Het dak is in feite een afgezwakte versie van een zadeldak. De constructie is gegoten op golfplaten (met fijne, ondiepe golving), waarvan de indrukken binnenin nog te zien zijn. Aan de buitenkant van de zijmuren zijn eveneens indrukken van golfplaten te zien. De halfronde toegang is naar het westen gericht. Bovenaan de toegang zijn 2 fijne verticale uitsparingen te zien. Op de achterwand binnenin zijn nog restanten van golfplaten te zien.

• CAVE Nigel, "Battleground Europe: Polygon Wood", South Yorkshire, Leo Cooper, 1999.

Bron: WOI Relict (560): Nieuw-Zeelandse schuilplaats (1) Plantagiebos 10 (Zonnebeke - WOI)