Duitse schuilplaats Menenstraat 89

Locatiebeschrijving

In het park van de villa, Menenstraat nummer 89, liggen 3 halfondergrondse betonnen constructies, tussen de bomen, iets ten westen van de villa, op circa 1500 meter ten noordwesten van Geluveld-dorp. De omgeving is licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Het zou gaan om een Duitse schuilplaats voor manschappen. In de onmiddellijke omgeving liggen nog een Duitse commandopost en een betonconstructie. De 3 constructies liggen vlakbij een deels verdwenen bos, wat door de Britten "Inverness Copse" genoemd werd, door de Duitsers "'s Herentage". In deze bossen werd gedurende gans de oorlog fel strijd geleverd.

Reeds in de laatste 2 maanden van 1915 maakt het Duitse Infanterieregiment 126 melding van grote bouwwerken in de sector, waaronder voor het eerst ook betonnen constructies, die bij voorkeur per 3 of 4 worden opgetrokken.

Na de oorlog zou een deel van het dak van de schuilplaats, met name de stalen profielen, afgebroken zijn. Misschien werd dan ook de zuidelijke toegang gedynamiteerd voor de recuperatie van de gebruikte materialen.

Kenmerken

Langwerpige, halfondergrondse betonnen constructie (lengte: 920 centimeter, breedte: 450 centimeter) met resterend dun dak. De muren zijn aan alle kanten 70 centimeter dik.

De constructie heeft langs noordkant een deuropening (85 centimeter breed). Ook aan de zuidkant zou een dergelijke deuropening aanwezig geweest zijn, maar deze muur is gedeeltelijk vernield. Aan de noordkant is nog duidelijk links en rechts van de toegang een venster- en luchtopening te zien, aan de zuidkant is enkel nog een luchtgat te zien.

Binnenin gebogen golfplaat, met fijne, diepe golving die bovenaan tegen het plafond aan mekaar bevestigd worden. De vloer is niet gegoten.

• VANCOILLIE J., "Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies 3", Voormezele, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, 2002.

Bron: WOI Relict (530): Duitse schuilplaats Menenstraat 89 (Geluveld - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore