Britse schuilplaats Wimbledon

Tekst van Britse betonnen schuilplaats 'Wimbledon' (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213580)

Locatiebeschrijving

Betonconstructie gebouwd in de berm van gracht nabij 's Graventafelstraat nummer 55, vlakbij het kruispunt met de Schipstraat, op circa 100 meter ten zuidwesten van de gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse divisie en op circa 3200 meter ten zuidwesten van Passendale. De omgeving is heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Het kruispunt "'s Graventafel" werd op Britse stafkaarten met "Wimbledon" aangeduid. Deze vrij primitieve betonconstructie werd door Britse eenheden geconstrueerd, vermoedelijk vrij vlug na de verovering van dit kruispunt op 4 oktober 1917 (Derde Slag om Ieper).

Kenmerken

Kleine betonconstructie gebouwd in de berm van een gracht. De constructie heeft een licht gebogen dak. De zijmuren lijken te zijn gegoten tegen zandzakjes, de zuidoostelijke muur met een rechthoekige deuropening (kant straat) is gegoten met behulp van golfplaten (fijne, ondiepe golving). De bedaking is eveneens gegoten op golfplaten, waarvan de indrukken binnenin nog te zien zijn, net als de achterwand binnenin. In deze achterwand lijken er diverse uitsparingen te zitten (met nog houtrestanten aanwezig) evenals een opening centraal bovenaan.

• OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron: WOI Relict (1309): Britse schuilplaats Wimbledon (Passendale - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore