Bedrijfsgebouwen Agfa-Gevaert

Tekst van Bedrijfsgebouwen Agfa-Gevaert: site Gevaert 1 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13649)

Gebouwencomplex van N.V. Agfa-Gevaert, gelegen tussen Septe-, Hendrik Kuypers-, Antwerpse- en Lieven Gevaertstraat, samengesteld uit bedrijfsgebouwen uit diverse perioden van 20ste eeuw, waarvan verscheidene naar ontwerp van architecten De Backer (vader en zoon). Oudste gedeelte: noordoostelijke deel van het bouwblok gelegen op hoek van Septe- en Lieven Gevaertstraat, id est gebouwen van de eerste fabriek opgericht in 1904-1905 naar ontwerp van architect J. De Backer (vader): baksteenbouw van één, twee of drie verdiepingen onder pannen zadeldak (zie oude afbeeldingen).

Noordvoorgevel (Septestraat) met lisenen en dubbele overhoekse baksteenfries, rechthoekige of getoogde muuropeningen. Zevende travee oorspronkelijk met hoofdingang en heden verdwenen topgevel met opschrift "L. Gevaert & Cie".

Ooostelijke vleugel (II Lieven Gevaertstraat), vroeger zogenaamd "lange gang" waar zich de hoofdas bevond met aansluiting op de stoommachine.

Ten westen aansluitend in Septestraat: vleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (eerste helft 20ste eeuw) geleed door lisenen, rechthoekige of segmentboogvensters. Vervolgens hoofdgebouw opgetrokken circa 1929 naar ontwerp van architect A. De Backer. Administratief gebouw van tweeëntwintig traveeën en vier bouwlagen met art deco ornamenten. Gereinigde (1981) bakstenen lijstgevel geritmeerd door lisenen, arduinen onderbouw, natuurstenen muurvlakken op borstweringen Middenpartij van vijf traveeën met gebroken kroonlijst en opschrift "Gevaert". Rechthoekige deur omgeven door art deco decoratie; opschrift "Agfa-Gevaert".

Aansluitend ten westen op hoek met Hendrik Kuypersstraat: kantoorgebouw opgericht als paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 1958 naar ontwerp van architect Lust. Acht bouwlagen met dragende betonconstructie: betonnen pijlers bovenaan verbonden door brede betonnen balk. Doorlopende vensterregisters; op dak zogenaamd rotonde, id est ronde vergaderzaal. Aansluitend lange blinde gevel in Hendrik Kuypersstraat. Binnenblokbebouwing uit midden 20ste eeuw; in noordoostelijke hoek, II aan noordelijke hoofdvleugel: baksteenbouw van twaalf traveeën en één bouwlaag onder pannen schilddak horend bij eerste fabrieksgebouwen van 1904-1905, lijstgevels geritmeerd door lisenen, segmentboogvensters.

• Gegevens verstrekt door de dienst Public Relations van de N.V. Afga Gevaert.
  • LANOE P., Aux Usines Gevaert à Vieux-Dieu, in Bâtir, nummer 62, januari 1938, 32-35.