4 Duits-Britse schuilplaatsen Canopus Trench

Tekst van Vier Duitse militaire posten Canopus Trench (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213560)

Locatiebeschrijving

4 halfondergrondse betonconstructies, gelegen op 1 lijn in weide naast boerderij Wijngaardstraat nummer 1 (naast een kerkwegel, richting Sint-Juliaan), op circa 500 meter ten westen van de Brugseweg. De omgeving is vlak en landelijk.

Historische Achtergrond

Deze 4 Duitse schuilplaatsen behoorden tot de "Canopus Trench", zoals de Duitse loopgraaf die hier liep door de Britten genoemd werd. Aan de overkant van de weg was een boerderij die op Britse stafkaarten "Juliet Farm" werd genoemd, op Duitse "Hof Roode Karriere". De betonnen constructies werden op 31 juli 1917 door de Britten veroverd op de Duitsers. De Britten bleken echter, ondanks hun massale voorbereiding, niet op de hoogte te zijn van deze versterkingen. Constructies die al te zeer beschadigd waren, werden na de verovering gewoon zo gelaten. Degene die nog bruikbaar waren, werden "gekeerd" door de bestaande deuropeningen dicht te maken en de oorspronkelijke achtermuur, die nu aan frontzijde gelegen was, te verstevigen met een extra betonnen muur. Aan de andere kant werden nieuwe deuropeningen in de muur gekapt.

Kenmerken

4 halfondergrondse betonnen constructies in 1 lijn, op nauwelijks enkele meters van mekaar verwijderd. De constructies zijn verstevigd met ronde wapeningsijzers en gegoten tegen een houten bekisting of tegen rijshout (voor enkele muren die achteraf werden toegevoegd).

De constructies zijn rechthoekig. De kleinste meet 640 op 300 centimeter, de grootste 920 op 360 centimeter. De constructies bevatten binnenin 2 of 3 ruimtes van circa 200 op 200 centimeter, respectievelijk met 2 of 3 deuropeningen. Bij 3 van de 4 constructies werd een extra muur van circa 70 à 80 centimeter dikte gegoten aan de noordzijde van de constructie, waar de oorspronkelijke muur slechts 15 centimeter dik was. Zodoende werden de oorspronkelijke toegangen dichtgemaakt. Tegelijk werden in de zuidelijke muur nieuwe toegangen gemaakt. Aan de constructie meest noordwestelijk gelegen werd niets veranderd. Aan de meest zuidoostelijke constructie werd slechts een extra betonnen muur gegoten tegen de deuropeningen van de middelste en rechterkamer. De daken zijn telkens circa 70 centimeter dik en nagenoeg vlak.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.

Bron: WOI Relict (1307): 4 Duits-Britse schuilplaatsen Canopus Trench (Sint-Juliaan - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore