Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (4)

Tekst van Duitse militaire post Kasteeldomein Ter Heide (4) (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213549)

Locatiebeschrijving

Half ondergrondse, betonnen militaire constructie, gelegen in de bossen circa 300 meter ten noorden van het Kasteel Ter Heide. Vlakbij liggen 2 andere betonnen constructies, circa 400 meter ten zuidoosten (vlakbij het kasteel) liggen nog 2 Duitse constructies. Hof Ter Heide ligt circa 8 kilometer ten oosten van de Dodengang. De omgeving is er licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Op Kasteel Ter Heyde bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duits hoofdkwartier, gelegen achter de Duitse 3de verdedigingslinie. Het gaat hier om de kleinste van een groep van 3 betonnen constructies. Het zou kunnen gaan om een schuilplaats.

Kenmerken

Half ondergrondse, betonnen constructie, gegoten tegen planken. Het dak is vermoedelijk gebogen. De achterzijde (met ingang) bevindt zich aan de zuidkant en meet circa 570 centimeter lang. Het dak boven de ingang meet 90 centimeter. De muur naast de ingang meet 90 centimeter, de breedte van de ingang 80 centimeter. Aan westelijke kant meet de muur 380 centimeter. Aan de noordzijde is een klein schuin gaatje (30 centimeter hoog, 10 centimeter breed), waar de slag voor houtrestanten nog aanwezig is. Via een trap en een gang wordt een rechthoekige ruimte bereikt.

Bron: WOI Relict (404): Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (4) (Koekelare - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore