Mitrailleurspost Kasteelweg

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in weide, op circa 150 meter ten zuiden van de Boezingegracht, op circa 900 meter ten noorden van het centrum van Oostvleteren. De constructie is te bereiken via een landbouwweggetje tussen Kasteelweg nummer 20 en Kasteelweg nummer 21. De omgeving is vlak en landelijk.

Historische Achtergrond

Het gaat om een geallieerde mitrailleurpost, die deel uitmaakte van de 3de linie. Oostvleteren was circa 10 kilometer westwaarts van het front gelegen. Het dorp maakte deel uit van de 3de verdedigingslinie, die noordwest-zuidoostwaarts liep: komende van het Lo-kanaal richting Woesten.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van grosso modo 300 op 400 centimeter, met plat dak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar. Aan de noordoostkant steekt een schietopening.

• Britse militaire stafkaart "Oost-Vleteren", 20SW3-2a, 27/4/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.

Bron: WOI Relict (1063): Mitrailleurspost Kasteelweg (Oostvleteren - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore