Australische constructie nabij Armentierssteenweg 26

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonconstructie gelegen op de flank van de heuvelrug van Mesen ("Messines Ridge"), langs de Armentierssteenweg, op circa 200 meter ten zuidwesten van het Ierse Vredespark (van waaruit hij te zien is), op circa 250 meter ten zuidwesten van het "New Zealand Memorial Park" (waar zich 2 Duitse betonconstructies bevinden) en op circa 750 meter ten zuidwesten van de markt van Mesen.

Historische Achtergrond

Het gaat om een geallieerde constructie, naar verluidt opgetrokken door Australische eenheden, volgens het opschrift gebouwd in 1917. De Australiƫrs zijn na de verovering van de "Messines Ridge" in ieder geval in deze streek heel bedrijvig geweest in het bouwen van betonconstructies.

Kenmerken

Bovengrondse rechthoekige betonconstructie van circa 435 centimeter lang en 365 centimeter breed met licht zadeldak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting, hoewel onderaan indrukken zijn van golfplaten, met een fijne, niet diep uitgesneden golving. Een grote inslag aan de noordoostkant legt een deel van de bewapening van de constructie bloot, bestaande uit een rooster van ronde ijzers. Deze muur moet circa 150 centimeter dik zijn. De zijmuren zijn circa 1 meter dik. Aan de zuidwestkant is een deuropening van circa 55 centimeter breed en circa 50 centimeter diep. De ruimte binnenin is circa 235 centimeter lang en 150 centimeter breed. Tegen het plafond zijn nog steeds rechte golfplaten aanwezig (met fijne, ondiepe golving). Er zijn diverse kleine, ronde openingen en allerhande uitsparingen aanwezig. Bij de deuropening staat in het zwart geschilderd: "Abri Mahieu 1917".

• Mondelinge informatie meegedeeld door Michel Vansuyt.
  • Duitse militaire kaart: Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 02.06.1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918, London, Leo Cooper.

Bron: WOI Relict (2048): Australische constructie Armentierssteenweg 26 (Mesen - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore