Duitse schuilplaats B Hoogpoortweg

Tekst van Duitse bunker hoeve Hoogpoort (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213427)

In de weiden ten westen van boerderij Hoogpoortweg nummer 69 (grondgebied Menen) liggen 2 betonnen constructies op nauwelijks 30 meter van mekaar verwijderd. Constructie A ligt het meest noordelijk, constructie B het meest zuidelijk. De constructies zijn goed te zien vanaf de druk bereden N58 en bevinden zich op de grens tussen Menen en Wervik, op circa 2500 meter ten westen van het centrum van Menen en op circa 3000 meter ten noordoosten van het centrum van Wervik. De omgeving is vlak.

Historische Achtergrond

Duitse betonnen constructies. Het gaat om zogenaamde "MEBU", "Mannschafts-Eisenbeton-Unterstände", die hier vanaf 1916 gebouwd werden. Een derde constructie nabij deze boerderij is de voorbije jaren verdwenen.

Kenmerken

Eén van twee gelijkaardige bovengrondse betonnen constructies met nagenoeg rechthoekig grondplan van circa 300 centimeter hoog, 900 centimeter hoog en 850 centimeter diep. De zijmuren versmallen via een schuine hoek met circa 50 centimeter. De randen van het dak en de hoeken zijn eveneens wat afgeschuind. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en onder meer verstevigd met ronde wapeningsijzers. Het plafond van de gang is verstevigd met ijzeren profielen, terwijl de plafonds van de twee kamers bestaat uit golfplaten, met fijne, diepe golving, die op circa 120 centimeter hoogte steunen op betonnen zijmuren.

Aan de oostkant zijn er twee toegangen met er tussenin een trap die naar het dak loopt. Deze twee toegangen komen uit in een gang, waar in de oostelijke muur een grote nis uitgespaard is. De gang geeft op zijn beurt toegang tot twee ruimtes, via twee deuropeningen, met telkens ernaast twee schuine kijkopeningen. De ruimtes binnenin, met plafond bestaande uit golfplaten (zie hoger), meten bij benadering 170 centimeter hoog, 200 centimeter breed en 300 centimeter diep.

• S.N. 1984: De Onderstanden, Verslagen en mededelingen van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie Wervik. Jaarboek 1984. Wervik in de Eerste Wereldoorlog, Wervik.

Bron: WOI Relict (1699): Duitse schuilplaats B Hoogpoortweg (Menen - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore