Drie Duitse betonconstructies

Tekst van Driedelige Duitse militaire post (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213424)

Locatiebeschrijving

3 betonnen constructies tegen mekaar opgetrokken, onder een (recenter) afdak. Tegen de achterkant van de constructies werd vrij recent een nieuwe bakstenen hangar gebouwd, maar de ingangen aan de oostkant zijn nog goed zichtbaar. De constructies liggen op de boerderij Oostpoeselstraat nummer 10, op bijna 3 kilometer ten zuidoosten van Noordschote, op circa 1100 meter ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer en op circa 650 meter ten zuidwesten van de Martjesvaart. De omgeving is landelijk.

Historische Achtergrond

Het gaat om Duitse constructies nabij de boerderij "Wolfersdorff" (volgens Duitse militaire stafkaarten), deel uitmakend van de "Lützow Linie" zoals de verdedigingslinie vlak achter de "Hansa Linie" of Duitse 1ste linie genoemd werd. Haaks op deze linies liep de "Möller Weg", die vlakbij "Wolfersdorff" passeerde. In de omgeving van de boerderij waren loopgraven en versperringen aangelegd. Iets ten zuiden van deze boerderij liep een smalspoor richting front. De betekenis van de inscripties is vooralsnog niet gekend.

Kenmerken

3 bovenstaande betonnen constructies, tegen elkaar aangebouwd. De daken van de constructies zijn gegoten op golfplaten met fijne, diepe golving (die binnen nog aanwezig zijn). Vandaar dat een doorsnede de vorm aanneemt van een halve cilinder. De rechtopstaande muren zijn gegoten tegen een houten bekisting. Her en der zijn ronde wapeningsijzers te zien.

Aan de oostkant is telkens 1 venster- en 1 deuropening, waarbij de toegang steeds L-vormig is. In de oostelijke muur zijn tevens steeds ronde openingen (met buizen) te zien. Boven 2 constructies zijn volgende inscripties (vrij groot) aangebracht: "Pi.R.24" en "3E". Mogelijks zitten nog andere letters of cijfers achter recentere bouwbestanddelen verborgen.

• DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds Militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart "Stellungskarte Diksmuide Süd", Blatt IX, 20/7/1917, 1/20.000.
  • Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, 11/9/1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron: WOI Relict (713): 3 Duitse betonconstructies Oostpoeselstraat 10 (Noordschote - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore