Duitse constructie Kaserne 2 Herzog Albrecht

Tekst van Duitse militaire post Kaserne 2 Herzog Albrecht (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213419)

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in vallei van de Steenbeek, in weide tussen de beek en de Peperstraat, ter hoogte van huisnummer 20, op circa 150 meter ten westen van de Brugseweg, aan de dorpsrand van Sint-Juliaan. Op circa 500 meter ten noordwesten zouden nog brokstukken en een put te bespeuren zijn van een vernielde betonnen constructie ("Kaserne 1 Herzog Albrecht").

Historische Achtergrond

Het gaat om het resterende deel van een oorspronkelijk veel langere Duitse constructie, waarvan het verdwenen gedeelte tijdens de oorlog sterk beschadigd raakte en nadien werd afgebroken. Vermoedelijk was dit afgebroken gedeelte circa 25 meter lang en zou de constructie 8 kamers bevat hebben (waarvan er nu nog 4 overgebleven zijn). In de gang aan de achterkant zou een smalspoor gelopen hebben, dat het spoor van de Brugseweg met "Kaserne 1" en "Kitchener Wood" verbond. De constructie zou vrij gelijkaardig zijn als die van "Pond Farm".

Vermoedelijk diende de constructie als commandopost met aanvoermogelijkheden via een smalspoor. De constructie zou later ook als medische post gefungeerd hebben. De Duitsers spraken van "Kaserne 2 Herzog Albrecht", de Britten spraken van "Hackney Villa". De Duitse constructie, die deel uitmaakte van de "Albrecht-Stellung", werd in de zomer van 1917 (Derde Slag om Ieper) door de Britten veroverd.

Op circa 500 meter ten noordwesten van deze constructie stond "Kaserne 1 Herzog Albrecht", bestaande uit 2 heuse betonnen constructies die fungeerden als commandopost en pomp- en lichtcentrale. Op Britse stafkaarten staan deze aangeduid met "Alberta".

Kenmerken

Overgebleven gedeelte van een langgerekte, bovengrondse betonnen constructie van circa 290 centimeter hoog, 1740 centimeter lang en 660 centimeter breed. Het beton is verstevigd met ronde, dunne ijzers en is gegoten tegen een houten bekisting (muren) en op golfplaten met fijne, diepe golving (bedaking van de ruimtes). Het dak helt lichtjes af.

De constructie is opgetrokken achter en op een volledig gesloten en losstaande betonnen wand van circa 95 centimeter dikte aan de zuidwestkant. Binnenin zijn 4 ruimtes overgebleven, met een grootte van circa 300 op 325 centimeter. De achterwand van de kamers heeft een dikte van 27 centimeter, met telkens een deur- en kijkopening. Aan de achterkant is een gang van 160 centimeter breed. Hier zijn nog sporen van elektriciteitsvoorzieningen. De achterste muur is 50 centimeter dik en naar buiten verschoven. Aan de noordwestkant is een opening te zien tot de gang. Aan de zuidoostkant is de constructie voor een groot stuk afgebroken (vermoedelijk tot 25 meter). Er zijn sporen van meerdere inslagen.

• MISSINE R. & T., VERBEKE R., op Inventaris Bunkers tussen Wieltje en Sint-Juliaan, geraadpleegd op 14 maart 2014.
  • OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron: WOI Relict (1308): Duitse constructie Kaserne 2 Herzog Albrecht (St.-Juliaan - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore