Duitse betonconstructie Cement House

Tekst van Duitse medische post Cement House (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213414)

Locatiebeschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie op koer van boerderij Boezingestraat nummer 148, vlak naast de Britse militaire begraafplaats "Cement House Cemetery", op circa 1200 meter ten zuidwesten van het centrum van Langemark. De omgeving is landelijk en vrij vlak.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Duitse constructie, die hoogstwaarschijnlijk ingebouwd was in een bestaand gebouw. Volgens de eigenaar fungeerde de constructie als medische post. In augustus 1917 zou de omgeving van Cement House veroverd worden (tijdens de Derde Slag om Ieper), ten koste van heel wat mensenlevens.

Een poging op 14 augustus 1917 door de 10de en 11de "Rifle Brigade" faalde. Een tweede poging werd op 16 augustus ondernomen door de "12th Rifle Brigade", samen met manschappen van de "83rd Field Company, Royal Engineers". De bunker kon uiteindelijk ingenomen worden, waardoor de 60ste en 61ste brigades Langemark konden aanvallen. De aanval zou evenwel stuiten op moordend mitrailleursvuur, afkomstig uit Duitse bunkers aan de rand van Langemark.

Eens veroverd tijdens de Derde Slag om Ieper, werd gestart met een begraafplaats naast de boerderij, die door de Britten gebruikt zou worden tot het Duitse Lente-Offensief in april 1918.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 600 op 450 centimeter, volledig overgroeid met klimop. Het dak zou 140 centimeter dik zijn. De constructie was vermoedelijk ingebouwd in een bestaand gebouw, getuige hiervan de bakstenen, die nog her en der in de buitenmuren zitten. Het beton is onder meer verstevigd met ronde wapeningsijzers.

Aan de noordkant zit een deuropening en een vensteropening. Aan de westkant zit eveneens een vensteropening, die dichtgemetseld is. Binnenin bedraagt de hoogte 2 meter. Opvallend zijn de steunberen, die bovenaan trechtervormig verbreden (extra versteviging). Ook de randen van het plafond zijn schuin afgewerkt.

• SCOTT M., "The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient", Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: WOI Relict (734): Duitse betonconstructie Cement House (Langemark - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore