Britse schuilplaats Stenen Haan

Tekst van Britse militaire post Transport Farm (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213398)

Locatiebeschrijving

Gelegen langs de Komenseweg nummer 21, naast het restaurant "De Stenen Haan", op circa 150 meter ten zuidwesten van Zillebeke-vijver, en op circa 1200 meter ten westen van het dorp van Zillebeke. Aan de overkant ligt de boerderij, die tijdens de Eerste Wereldoorlog aangeduid werd met "Transport Farm". Vlak naast deze boerderij ligt de Britse militaire begraafplaats "Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm)". Omgeving is vrij landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Bomvrije schuilplaats, waarbij een dikke laag beton gegoten werd op zogenaamde "olifantenplaten". Dit soort betonconstructies waren relatief gemakkelijk en snel te construeren. Het werd algauw één van de Britse standaardontwerpen.

Kenmerken

Vrijstaande, betonconstructie met rechthoekig grondplan (circa 470 centimeter lang en 415 centimeter breed). Het beton is gewapend met ronde ijzers. Het dak is gebogen en gegoten tegen zandzakjes. De noordwestkant (met de deuropening) is gegoten tegen een houten bekisting. Voor de deuropening zijn betonnen trapjes omgeven door lage muurtjes , waardoor het iets lager gelegen bodemvlak van de betonconstructie makkelijker bereikt kan worden. Links van de deuropening (circa 145 centimeter hoog, 88 centimeter breed en 30 centimeter diep) is een ronde opening. Her en der zijn haken aanwezig.

Binnenin zijn duidelijk de indrukken van zware golfplaten met brede golving (zogenaamde "olifantenplaten") aanwezig. De verste muur werd gegoten tegen verticaal geplaatste golfplaten, met een fijnere, ondiepe golving. Hier zijn eveneens 2 ronde openingen aanwezig, die schuin lopen en waar nog gedeeltelijk buizen in steken.

• OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron: WOI Relict (830): Britse schuilplaats Stenen Haan (Zillebeke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore