Duitse commandopost met schuilplaats

Tekst van Duitse militaire post Kanal-Koffer (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213385)

Locatiebeschrijving

Gelegen langs de noordelijke oever van het kanaal Ieper-Komen, vlak tegen de baan Ieper-Komen (Komenseweg), op de hoger gelegen oever ten noorden van de oostelijke ingang van het provinciaal domein De Palingbeek.

Historische Achtergrond

De constructie bevindt zich aan de oostkant van de noordelijke oever van het kanaal Ieper-Komen, op Britse stafkaarten aangeduid met "Buffs Bank". De constructie werd door de Duitsers gebouwd als bescherming tegen de vijandelijke artillerie afkomstig uit de omgeving van "The Bluff". Tegelijk konden ze van hieruit de vijand achter "Battle Wood" met enfilerende artillerie onder vuur nemen. Het cijfer “105” wijst op het kaliber (105 millimeter) van de Houwitzers die de batterijen van hieruit hanteerden. De lagere constructie ernaast fungeerde hoogstwaarschijnlijk als schuilplaats voor de manschappen.

Kenmerken

Rechthoekige, bovengrondse betonnen constructie met rechts ertegen een lagere constructie.

De grootste constructie is circa 780 centimeter lang en vermoedelijk meer dan 400 centimeter diep. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie heeft 2 deuropeningen aan de oostkant, met in de linkse opening een stalen deur met een klein luikje. Links en rechts van de stalen deur is telkens een vensteropening (circa 87 centimeter hoog, 88 centimeter breed en 80 centimeter diep) die naar binnen toe geprofileerd versmalt (tot circa 57 centimeter hoog en 49 centimeter breed). Circa 80 centimeter boven de deur- en vensteropeningen is een smal afdakje van 42 centimeter hoog met onderaan een gleuf.

Binnenin bestaat de constructie uit 2 vierkante ruimtes (circa 280 op 280 centimeter), van mekaar gescheiden door een middenmuur en een deuropening van circa 195 centimeter hoog, 85 centimeter breed en 60 centimeter diep. Het plafond is vermoedelijk verstevigd met ijzeren balken. De hoogte binnenin is circa 225 centimeter. In het plafond van de rechtse ruimte is een ronde en rechthoekige opening. In de linkerruimte is een put in de grond (met maximale afmetingen 55 centimeter lang en 44 centimeter breed). Nabij de stalen deur staat "105" in rode cijfers. De muren zijn witgekalkt en bevatten diverse (uitsparingen voor) houten planken.

Tegen deze constructie is een lagere constructie van circa 290 centimeter lang met gebogen opening van maximum 50 centimeter hoog. In feite volgt de opening de welving van de golfplaten (met fijne, diepe golving), die binnenin het plafond uitmaken en bovenaan per 2 met mekaar bevestigd zijn. De buitenkant van de muur is gegoten tegen een houten bekisting. De achtermuur en de bodem binnenin bestaan vermoedelijk uit aangestampte aarde.

• OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron: WOI Relict (1376): Duitse commandopost met schuilplaats (Hollebeke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore