Duits-Britse bunker (Ziegler) (Boezinge - WOI) Beschrijving

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonnen constructie gelegen in weide naast Slaaktestraat nummer 7, in landelijk en vlak gebied. De constructie ligt op circa 1600 meter ten noorden van Boezinge, op circa 1400 meter ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer en op circa 650 meter ten oosten van de betonnen constructie bij Hof ter Linden.

Historische Achtergrond

Deze constructie werd door het Duitse "Marinekorps" geconstrueerd, onder leiding van de ingenieur Ziegler in een bosje dat bij de Britten bekend stond als "Wood 16". Door zijn vorm wordt het wel eens het "Viking Ship" genoemd. Het gaat om een station van waaruit lichtsignalen gegeven werden naar de eenheden die meer noordoostwaarts gelegen waren. Voor de constructie werd onder meer gebruik gemaakt van staal uit opgevorderde Belgische werkplaatsen.

"Wood 16" en de Zieglerbunker werden in juli 1917 door de Fransen veroverd (Slag om Pilckem Ridge). De "554 (Dundee) Royal Engineers Company" liet aan de voormalige frontzijde van de bunker (de zuidwestkant), in de dikste muur (die nu de veilige kant geworden was) een opening in deze muur slaan via dynamiet. Zodoende kon de "Guards Division" op een "veilige" manier gebruik maken van deze bijzonder stevige en grote constructie.

Kenmerken

Bovengrondse langwerpige betonnen constructie van circa 20 meter lang en 6 meter breed met spitsboogvormige zijkanten. Het dak is eveneens gebogen en afgerond. Het beton van de zijmuren is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar in verschillende diktes.

Centraal aan de noordoostkant steekt een opening als een dakkapel uit, met wanden die naar buiten toe verbreden. Aan de buitenkant is dit gat circa 130 centimeter hoog en 150 centimeter breed. Aan deze noordoostkant is eveneens nog een schuine deuropening van circa 155 centimeter hoog, 155 centimeter breed, 190 centimeter diep en een vensteropening van 150 centimeter breed en 130 centimeter diep. In de noordelijke zijkant steekt nog een deuropening, die tussen de 80 en 100 centimeter breed is.

Aan de zuidwestkant is een deel van de muur beschadigd door inslagen. Hier is een deuropening gemaakt van 180 centimeter hoog en 90 centimeter breed. Binnenin is te zien hoe het dak gegoten wordt tegen golfplaten, met een fijne, diepe golving. De golfplaten zelf lijken niet meer aanwezig te zijn. Vermoedelijk bestaat de constructie uit 1 lange ruimte.

• OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron: WOI Relict (723): Duits-Britse bunker (Ziegler) (Boezinge - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore