Duitse constructie Rijselstraat 64

Tekst van Duitse artilleriecontrolepost Gapaard (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213376)

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonnen constructie in weide achter huis Rijselstraat 64, te bereiken via veldweg langs de Gapaardstraat. De constructie ligt vlakbij de Blauwepoortbeek, op circa 3300 meter ten zuidoosten van Wijtschate, op circa 450 meter ten noordoosten van de Duitse geschutspost (Gapaardstraat) en op circa 270 meter ten noordwesten van de constructie langs de Rijselstraat 68. De omgeving is heuvelachtig en landelijk.

Historische Achtergrond

Gelegen iets ten noorden van de "Herzog Albrecht Strasse" (zoals de Gapaardstraat op Duitse stafkaarten genoemd werd), ten westen van de "Königstrasse" (Rijselstraat) vlakbij "Delporte Farm" (zoals de boerderij op Britse stafkaarten werd aangeduid). Vlakbij deze constructie liep een smalspoor.

Kenmerken

Vrijstaande, bovengrondse constructie. Het dak van de constructie is halfgebogen. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers (zichtbaar in het dak) en is gegoten tegen een houten bekisting (zijmuren) en golfplaten (dak). Een deel van de constructie is opgetrokken uit betonblokken. De noordelijke muur is circa 135 centimeter dik en aan de noordwesthoek iets afgeschuind. Aan de oostkant is deze muur 180 centimeter langer dan de rest van de constructie, waardoor ze fungeert als extra bescherming bij de deur- en vensteropening aan de oostkant. De vensteropening (hoogte: 110 centimeter, breedte: 73 centimeter, diepte: 60 centimeter) versmalt naar binnen toe. Bij de deuropening, die 105 centimeter breed is, zijn hengsels te zien. Binnenin bestaat het plafond uit golfplaten (met fijne, diepe golving), die op circa 160 centimeter hoogte steunen op de zijmuren, die uit bakstenen vervaardigd zijn. De achterwand binnen is deels vervaardigd uit betonblokken. Er zijn diverse inslagen te zien.

• Britse militaire stafkaart "Wytschaete", 28 SW2-7c, 10/3/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • Duitse militaire kaart: "Batteriekarte Wytschatebogen", 1/20.000, 02.06.1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (CD-rom).

Bron: WOI Relict (811): Duitse constructie Rijselstraat 64 (Wijtschate - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore