Duitse betonconstructie Oosttaverne Wood

Tekst van Duitse militaire post I Oosttaverne Wood (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213368)

Locatiebeschrijving

Ten westen van Oosttaverne Wood Cemetery liggen 2 Duitse betonconstructies op nog geen 100 meter van mekaar, waarbij diegene opgetrokken met onder meer golfplaten het dichtst bij de begraafplaats ligt. De constructies liggen op circa 1500 meter ten noordoosten van Wijtschate, nabij het kruispunt Hollebekestraat – Rijselstraat, "Sterkte" geheten. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Ter hoogte van "Oosttaverne Wood" hadden de Duitsers diverse stellingen en betonnen constructies opgetrokken, die tijdens de Mijnenslag van juni 1917 veroverd werden.

Kenmerken

Rechthoekige halfondergrondse betonconstructie van circa 650 op 500 centimeter, met dikke muren en dak. Het beton is aan de buitenkant gegoten tegen een houten bekisting. De constructie bevat 2 openingen naar het oosten en 1 opening naar het zuiden. Voor zover zichtbaar is het beton binnen eveneens tegen houten planken gegoten.

• Duitse militaire kaart: "Batteriekarte Wytschatebogen", 1/20.000, 02.06.1917. Uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron: WOI Relict (1621): Duitse betonconstructie Oosttaverne Wood (Wijtschate - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore