Betonconstructie 2 nabij Lokerstraat 49

Tekst van Britse militaire post II Lokerstraat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213364)

Locatiebeschrijving

In een weide nabij hoeve Lokerstraat 49 liggen 2 Britse betonnen constructies op 50 meter van mekaar verwijderd (nummer 1 is het meest zuidoostelijk gelegen). Gelegen op circa 1600 meter ten westen van de kerk van Kemmel, aan de voet (ten noordwesten) van de Kemmelberg, in landelijk en heuvelachtig gebied.

Historische Achtergrond

Deze 2 constructies lagen bij een Brits legerkamp, "Red Vers Camp" geheten en bij een oefenterrein, ten noorden van de "Gordon Road" (Lokerstraat). Op Britse stafkaarten werden ze ook wel eens aangeduid met "Kemmel Shelters". Dit gebied kwam in Duitse handen, ten gevolge van hun Lente-Offensief in het voorjaar van 1918.

Kenmerken

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie van circa 870 op 370 centimeter, bestaande uit een rechthoek, met aan de 2 uiteinden telkens een smaller gedeelte. Het beton is onder meer samengesteld met vrij grove kiezels. Hier en daar zijn wapeningsijzers te zien. Het dak is in verschillende lagen gegoten op golfplaten met brede golving ("olifantenplaten"), die bovenaan aan mekaar bevestigd zijn en binnenin nog aanwezig zijn. De zijmuren binnenin, evenals het plafond boven de toegangen zijn gegoten tegen golfplaten, met een fijne, ondiepe golving, waarvan de indrukken bewaard gebleven zijn. Aan de buitenkant zijn de muren grillig en hoofdzakelijk gegoten tegen zandzakjes (bij de ingangen ook tegen een houten bekisting). Bij de 2 ingangen zijn diverse (ondergrondse) betonnen muurtjes te zien. Bij de meest noordelijke ingang is een vierkante opening te zien.

• Basisinventaris bunkers in de gemeente Heuvelland. Lijst opgemaakt door ABAF (Association for Battlefield Archaeology in Flanders).
  • Britse militaire stafkaart "Kemmel", 28SW1-3b, 6/7/1918, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron: WOI Relict (834): Betonconstructie 2 Lokerstraat 49 (Kemmel - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore