Woning Gilles

Vrijstaande tweegezinswoning van 1955 naar ontwerp van architect R. Braem, gebouwd in opdracht van graficus Ray Gilles. Het gebouw dat zich deels onder de dijk bevindt, vertoont een hoge bakstenen onderbouw en een twee verdiepingen tellende bovenbouw die als het ware verschoven is ten opzichte van de onderbouw, zie het doorlopend terras aan de vaartzijde, waarvoor de bovenbouw achteruit wijkt, en de overkraging op zuilen aan noord- en oostzijde.

Ofschoon het gebouw als één geheel werd geconcipieerd is de vormgeving van beide woningen sterk uiteenlopend: nummer 106, bekleed met witte gevelplaten is afgedekt met een plat dak, nummer 107 met blauw geschilderde platen met een sterk hellend leien zadeldak (nok loodrecht op vaart); een hoge schoorsteen van gesinterde baksteen verbindt beide entiteiten. De grote beboomde tuin komt uit op de Boetestraat.

• BRAEM R., Het schoonste land ter wereld, Leuven, 1987, p. 110.

Auteurs:  Plomteux, Greet