Sint-Antoniuskapel van Salphen

Tekst van Sint-Antoniuskapel van Salphen met omgeving (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13571)

Gelegen in een bos naast een oude dreef, opgericht in 1626 en vergroot in 1726, zie hoger gedeelte in zijgevel gedateerd door middel van gesinterde steen. Georiƫnteerde bakstenen kapel met driezijdig afgesloten westgevel en lager rechthoekig koor onder leien zadeldaken (nok parallel aan de straat) met dakruiter. Twee tuitgevels (oostzijde) op schouderstukken met vlechtingen. Rechthoekige vensters en korfboogdeur (noordzijde).

Bepleisterd en beschilderd interieur, houten gebint met trekbalk. Mobilair. Altaar uit de 19de eeuw en geschilderd houten beeld van Sint-Antonius-abt, uit einde 15de of begin 16de eeuw.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita