Duits oefenterrein Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duits oefenterrein Eerste Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/126614)

Een deel van de Mechelse Heide werd door het Duitse leger omgevormd tot oefenterrein tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het terrein was zowel ten noorden als ten zuiden van de Steenweg naar As gelegen. Ten zuiden ligt het meest gevrijwaard gedeelte van het terrein. Hier zijn namelijk de loopgravenstelsels bewaard met verschillende betonnen bunkers en granaattrechters. Ten noorden van de Steenweg naar As, in het Mechelsbos, lag de zone met het barakkenkamp (houten verblijven voor de officieren) en zijn er nog een aantal sporen van loopgraven en één gekende bunker. Ten westen van de Weg naar Heiwick en ten zuiden van de Steenweg naar As zouden nog twee betonnen antitankobstakels aanwezig zijn.

Het oefenterrein werd vermoedelijk aangelegd vanaf 1916. De soldaten waren gekazerneerd in Maasmechelen en As. In Mechelen-aan-de-Maas waren vanaf het begin van de oorlog tweehonderd soldaten van de Landsturm aanwezig. In 1917 werden ze vervangen door achthonderd manschappen van de Minenwerferschule. Ze werden ondergebracht in het centrum van Mechelen-aan-de-Maas in het Heilig Hartcollege en richtten een deel van de Mechelse Heide in als oefenterrein. Het terrein werd mogelijk ook gebruikt als oefenterrein voor vliegtuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog en mogelijk hergebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het oefenterrein ligt niet ver van het Duitse militair vliegveld en de vliegschool van de Eerste Wereldoorlog in As.

De zichtbare loopgraven liggen min of meer evenwijdig met en ten zuiden van de Steenweg naar As. Heden (2011) zijn er 9 bewaarde constructies of ruïnes gekend. De verschillende types bunkers ten zuiden van de Steenweg naar As zijn: drie manschappenonderkomens, vier observatiebunkers, een gedynamiteerde minenwerferbunker en één ruïne. De bunkers of restanten zijn bijna allemaal aangesloten op het loopgravenstelsel. De meeste bunkers zijn ook deels ingegraven, met aarde bedekt en begroeid. Twee observatiebunkers zijn gelegen langs een wandelpad en toegankelijk.

• JANSSEN E. 2003: Duits oefenterrein uit WOI te Maasmechelen, Vesting. Tijdschrift van de Simon Stevinstichting v.z.w., 3, 19-20.
  • JANSSEN E. 2010: Duits WOI oefenterrein op de Mechelese Heide te Maasmechelen: een projectvoorstel, onuitgegeven projectvoorstel.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien