Begraafplaats broeders en zusters

Tekst van Begraafplaats Don Bosco en broeders van de Christelijke Scholen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212382)

Op het einde van de Sint-Wivinadreef op de grens met Groot-Bijgaarden gelegen begraafplaats van de zusters en broeders van Don Bosco en van de broeders van de Sint-Wivina-abdij. Deze begraafplaats werd volgens de toenmalige pastoor opgericht in 1899. In 1902 wordt op het kadaster een perceelswijziging doorgevoerd en wordt het perceel afgesplitst van een groter perceel bouwland en aan de gemeente Sint-Ulriks-Kapelle geschonken als begraafplaats. Op de begraafplaats worden zowel de broeders van de Christelijke Scholen (abdij van Groot-Bijgaarden) als de zusters, broeders en paters van Don Bosco begraven.

De begraafplaats bestaat uit twee percelen met trapvormige aanleg die beide volledig ommuurd zijn. Het grote westelijke perceel is symmetrisch opgesteld met centraal een klimmend pad naar een overluifelde calvarie tegen de muur. Langs het pad bevinden zich de haakse rijen met allemaal dezelfde eenvoudige grafstenen. De in oorsprong houten kruisen op de begraafplaats, werden in de jaren 1930 vervangen door betonnen kruisen. Voor en achter elke grafsteen is er een grasstrook voor de begraving. In elk graf werden meerdere personen begraven.

Alfons Hoppenbrouwers (1930-2001) ligt hier begraven als broeder van de Christelijke Scholen. Hij was een belangrijke figuur voor het architectuur- en kunstonderwijs en ontwerper van het Ontmoetingscentrum Westrand en in 1968 stichter van het Sint-Lucasarchief .

In 2010 lag de begraafplaats bijna helemaal vol, waarna er zal worden overgegaan tot begraving op de gemeentelijke begraafplaats van Groot-Bijgaarden (Bosstraat zonder nummer).

• Kadaster, Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1902/9.
  • Archief Ruimte en Erfgoed Vlaams-Brabant, dossier: 13.83. Monographie de la Paroisse de Capelle St-Ulric (Doyenne d’Assche), 1 mai 1900, (onuitgegeven document – kopie van origineel uit Archief van het Aartsbisdom Mechelen).
  • BEECKMANS R. 1997: Honderd jaar Broeders van de Christelijke scholen in Groot-Bijgaarden 1897-1997, Groot-Bijgaarden, 45.
  • VAN PARIJS W. 2008: Ontmoetingscentrum Westrand 35 jaar, Monumentenmap uitgegeven door het gemeentebestuur van Dilbeek naar aanleiding van Open Monumentendag op zondag 14 september 2008, Dilbeek.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien