Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Tekst van Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6575)

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1882 in opdracht van J. Adriaensen die in zijn bouwaanvraag vermeldt dat het plan door "bouwmeester Blomme" is opgemaakt. Wellicht worden hier de gebroeders Leonard of Henri bedoeld.

Het is een baksteenbouw van drie bouwlagen en drie traveeën, gekenmerkt door een rode bakstenen trapgevel die als schermgevel het parallel met de straat opgebouwde zadeldak verbergt. De opvallende trapgevel werd gebouwd tussen woonhuizen die oorspronkelijk een witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel hadden. Elementen uit de neo-Vlaamse renaissance zijn de natuurstenen speklagen, het overhoekse topstuk met bolornament, de wisselende muuropeningen, rondbogige muurvelden, de smeedijzeren jaarankers "1882". De begane grond wordt door een boogfries afgelijnd, waaronder oorspronkelijk een deur en twee muuropeningen, nu vervangen door een etalage. De centrale travee is geaccentueerd door een Brugse travee en een balkon.

Auteurs:  Hooft, Elise