Mitrailleurspost met schuilplaats (Ramskapelle - WOI) Beschrijving

Tekst van Belgische hulppost annex mitrailleurpost (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212732)

Bovengrondse betonnen constructie in weide ten oosten van de toegangsweg naar de boerderij Hemmestraat 38, op circa 1300m ten zuidoosten van Ramskapelle, op circa 550m ten noordoosten van de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide en op circa 530m ten noorden van de Ramskapelleleed. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Naast deze Belgische constructie liep een smalspoor, komende van de voormalige spoorwegbedding (die de Belgische 1ste linie vormde) en zich in het geïnundeerde gebied een weg baande richting Grote Beverdijkvaart. De constructie werd gebouwd door de 4de legerdivisie, zoals de inscriptie '4 D.A.' aangeeft. Tussen juni 1916 en maart 1917 bevond deze divisie zich in de sector Ramskapelle. 'P / II P' zou dan weer te lezen zijn als 'Pioniers / II Pioniers', zeg maar het tweede bataljon genie, die vanaf het einde van 1916 in het leven geroepen werd. Dit zou betekenen dat deze constructie tussen december 1916 en maart 1917 werd opgetrokken.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie, bestaande uit een rechthoekig gedeelte van circa 1400 x 310cm, met aanpalend een kleinere, trapeziumvormige gedeelte. De constructie lijkt voor het grootste gedeelte te zijn opgetrokken met betonblokken, waartegen een cementlaag werd aangebracht. Af en toe zijn bakstenen te bespeuren, evenals ronde wapeningsijzers. Het dak loopt lichtjes af en was deels bedekt met golfplaten (waarvan de afdrukken nog te zien zijn). Voor de versteviging van het plafond werden mogelijks houten en ijzeren balken gebruikt, maar die zijn verdwenen. In het plafond zijn afdrukken van een ijzeren net te zien. In het rechthoekig gedeelte zijn 2 ruimtes, met openingen aan de westkant. De linkerruimte heeft één deuropening, geflankeerd door 2 vensteropeningen. De rechter ruimte bevat 1 deur- en vensteropening. Alle openingen bevatten bovenaan een uitsparing voor een balk ter versteviging, en diverse andere uitsparingen. Buiten op de zuidoost-hoek van het rechthoekig gedeelte, staat bovenaan een inscriptie in een rechthoekig kadertje, waarvan het onderste '4 D.A.' is. Het bovenste is vermoedelijk 'P / II P'. In de twee ruimtes is binnenin (telkens in de uiterste hoek) een driehoekig schouwtje opgetrokken uit baksteen dat gecementeerd werd. In de tussenmuur zitten centraal bovenaan 2 rechthoekige gaten. Het trapeziumvormig gedeelte is lager en wordt aan de O-kant van het rechthoekig gedeelte gescheiden door een haaks opstaande muur van circa L. 200 x Br. 50cm. Dit gedeelte bevat aan de noordwest-kant (die 250cm breed is) een deuropening, waarin vermoedelijk een draaideur stak (in de vloer is kwartcirkel in de vloer geslepen). Vermoedelijk stak hier eveneens een vensteropening. Aan de zuidoost-kant (Br. 244cm) zit een schietopening, die naar buiten toe verbreedt (tot H. 28 x Br. 95 x D. 100cm), met uitsparingen voor een houten bekleding. Onder deze schietopening steekt binnenin een nis (om de driepoot van een mitrailleur te kunnen plaatsen). In de betonnen vloer zijn diverse uitsparingen. In de binnenmuur zit een rechthoekige opening. De muren van dit gedeelte lopen schuin, waardoor er tegen het plafond (waarvan de binnenbekleding verdwenen is) aan de noord-kant overhoekse uitsparingen zijn, waartegen de balken, die wel haaks lagen op de zuidoost-muur, geplaatst konden worden. Ook in dit deel stond vermoedelijk een driehoekige schouw (te oordelen naar de driehoekige afwerking bovenaan in de linkerhoek).

• Onderzoek / notities door Roger Verbeke. (Interne Informatie)
  • Duitse militaire stafkaart Diksmuide Noord, 1/20.000, 18/4/1917. Uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron: WOI Relict (1641): Mitrailleurspost met schuilplaats (Ramskapelle - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore