Villa Herman Teirlinck

Tekst van Villa Herman Teirlinck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212553)

Cottage getinte villa, geregistreerd in het kadaster in 1906 en gelegen op een afgezonderd perceel tussen weilanden en bomen. De plaats waar de woning staat, werd kunstmatig opgehoogd in 1905. De woning werd gebouwd in opdracht van Herman Teirlinck, één van de grootste Vlaamse schrijvers en de vernieuwer van het Vlaams Toneel. Hijzelf was de ontwerper van de woning en zijn vriend Henry van de Velde maakte de glasramen die nog steeds te bewonderen zijn.

Villa in imitatievakwerkbouw van één bouwlaag onder leien zadeldak. Combinatie van punt- en lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, overwegend beluikte vensters. Aan de achterkant is er een rechthoekig uitgewerkte, hoger oplopende uitsprong onder overkragend lessenaarsdak met daarin vier identieke glas-in-loodramen met bloemmotieven, ontworpen door Henry van de Velde. De woning is niet te bereiken met de auto.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1906/21.
  • S.N. 2008, Ontdek Linkebeek... langs 6 wandelingen met uitleg, Linkebeek, 16.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Herman Teirlinck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/134768 (geraadpleegd op ).