Woning Chantren

Bescheiden, modernistische woning van 1947 naar ontwerp van J. P. Blondel ingeplant op een ruim, hellend perceel met ten zuidwesten een prachtig uitzicht op de vallei van de Jezuïetenbeek.

Het huis is volgens de buurman gebouwd in opdracht van één van de dochters van de voormalige burgemeester van Brussel, L. Cooremans die in Linkebeek twee aan elkaar palende percelen had gekocht voor zijn dochters; een groot, hellend terrein, omgeven door bossen en weilanden met spectaculair uitzicht op de vallei van de Jezuïetenbeek. Eerst werd woning nummer 46 gebouwd, een 10-tal jaar later werd nummer 44 opgericht. De twee zussen kozen er voor om hun tuinen open te laten en maximaal te genieten van het uitzicht. De huidige bewoners hebben er eveneens voor gekozen om hun tuinen niet af te sluiten.

De woning werd pas in 1952 beschreven in het architectuurtijdschrift "La Maison" als een zeer eenvoudige woning voor een gezin van maximum 4 personen dat gesteld is op comfort. Bij het ontwerp was rekening gehouden met de mogelijkheid tot uitbreiding. Het artikel sluit af met de constatering dat deze constructie een zeer fijne gevoeligheid en veel waardigheid vertoont en dat de jonge architect Blondel het verdient om te worden opgevolgd. Blondel had volgens de huidige bewoonster een landelijke en eenvoudige woning voor ogen, hij voorzag zo bijvoorbeeld geen deurbel, maar een klopper.

Strak volume van twee bouwlagen, opgetrokken uit wit geschilderde lokale baksteen (oorspronkelijk wit gekalkt) in een frame van beton en metaal onder een overkragend lessenaarsdak. De voorgevel die naar het noorden is gericht, heeft een vrij gesloten karakter met kleine rechthoekige vensters; de achtergevel die naar het zuiden is gericht, is helemaal opengewerkt.

Rechts van de woning staat de garage die gelijktijdig met de woning is ontworpen. Ondertussen is de woning licht verbouwd, onder meer uitgebreid in 1986 met een uitbouw aan de woonkamer.

• FLOUQUET P. 1952: Maison à Linkebeek, La Maison 8/2, 42-43.
  • Mondelinge informatie verkregen van mevrouw Lena Leblanc op 27 mei 2010.