Tuinwijk, Oostkouter

Tuinwijkhuizen als onderdeel gebouwd van een groot sociaal huisvestingsproject op de Oostkouter door de toenmalige Samenwerkende maatschappij Goedkope Woningen (nu De Zonnige Woonst geheten). De Oostkouterstraat werd als hoofdas aangelegd verbredend tot pleintje aan Populierenstraat binnen de volledig nieuwe woonwijk tussen Landbouwstraat, Veldstraat en Broekstraat. Door verdere verkaveling en de aanleg van zijstraten (Acaciastraat, Dennenstraat, Zilverberkstraat) werd een uitgestrekte tuinwijk met een eenheidskarakter gerealiseerd in de loop van de eerste helft van de jaren 1950. De Landbouwstraat, die een recht verloop kent tussen Veldstraat en Broekstraat, vormt de meest westelijke straat van de tuinwijk. De straat omvatte een eerste reeks van 34 woningen (3 types) aan de westelijke straatkant volgens plan van 1950 naar ontwerp van architecten E. Van Couwenberghe (Hamme), L. Van Wiele (Hamme) en L.C. Van Hove. De tweede reeks (3 types) omvatte 30 woningen: nummers 41-87 aan de oostelijke straatzijde en zes aan de huidige Oostkouterstraat (nummers 4-22) volgens plan van 1952 naar ontwerp van architect E. Van Couwenberghe (Hamme).

Eenvoudige conventionele bakstenen woningen met voortuintje, volgens een veel toegepast, doorsnee concept in de huisvestingsbouw van kort na de tweede Wereldoorlog. Overwegend blokvormige enkelhuizen van twee bouwlagen in eenheidsbebouwing gegroepeerd per twee, vier of tot rijen van zes en verenigd met lijstgevel onder één of snijdende zadeldaken. Doorgaans gekoppeld volgens spiegelbeeldschema onder een lijstgevel; sommige huizenblokken zoals nummers 13-13 en nummers 25-31 van Oostkouterstraat, met vooruitspringende hoekhuizen gemarkeerd door een voorpuntgevel met decoratief metselwerk in de top (tandlijst en muurvlechtingen). Naast diverse huizentypes naar plattegrond is er enige variatie volgens reeks in de wijze waarop de deur benadrukt is (met brede luifel, of bakstenen omlijsting of met bovenlicht en tot luifel vergrote tussendorpel).

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Landbouwstraat.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena