Tuinwijk, Sint-Bernadettestraat

Tekst van Tuinwijk Sint-Bernadettestraat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/126537)

Tuinwijk met tweehonderdeenenveertig woningen. Volgens archiefstukken is de bouw begonnen in 1923 in opdracht van de Gentsche Maatschappij "de werkerswoningen" en naar ontwerp van architect Oscar Henri Vande Voorde. Stratenplan met dambordstructuur, toegang onder meer links van nummer 218 via overbouwde doorgang voor wagens en twee voor voetgangers. Bakstenen huizengroepen met twee tot tien enkelhuizen van één bouwlaag en twee traveeën ofwel onder mansardedak met dakkapel en lijstgevel voorzien van korfboogdeur, ofwel met geknikte puntgevel waarin zoldervenster en met rechthoekige deur. Ruime rechthoekige vensters sommige met behouden halve luiken. Daarnaast ook tweegezinswoningen met brede puntgevel en gedeelde topoculus. Verscheidene meergezinswoningen van drie bouwlagen met plat dak, en later toegevoegde recente flatwoningen.

• Stadsarchief Gent, reeks VII, beluiken, 1347-1350, L.17.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke