Twee villa's

Boven het straatniveau gelegen villa's onder plat dak met omringende tuin. Ontworpen door Roger Homez als twee woningen voor architecten, en daterend uit het begin van de jaren 1950, pas kadastraal geregistreerd in 1958.

Witgeschilderde baksteen- en betonbouw van twee bouwlagen, met de voorgevel georiënteerd op het zuiden. Gevelbrede vensterregisters, waardoor de woningen een erg open karakter verkrijgen. Het metalen schrijnwerk is bewaard en heeft vermoedelijk nog zijn oorspronkelijke kleurzetting: wit, met kleuraccenten voor de bewegende delen (geel voor de woning rechts, blauw voor de woning links). De hoofdingang bevindt zich op het gelijkvloers, waar de professionele ruimtes (bureau, atelier,…) liggen. De leefruimtes zijn op de eerste verdieping, die ook toegankelijk was voor het personeel via een aparte buitentrap.

Rechts nummer 20 ("Villa Spacio" of "Spatio" ontworpen door René Aerts en Paul Ramon). Eveneens modernistisch geïnspireerd, doch met vernieuwd schrijnwerk, waardoor het huidige uitzicht sterk afwijkt van het origineel. De nummers 18, 18A en 20 deelden oorspronkelijk een gemeenschappelijke tuin, en vormden zo een geheel van modernistische architectuur, waarvan de samenhang nu evenwel verloren is gegaan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1958/63.
  • FLOUQUET, P.-L. 1955: Habitation de Campagne, a Crainhem, La Maison 11.5, 41-143.
  • SCHMITZ, M. M. 1959: De prijs voor architectuur Van de Ven 1959, Wonen 3.7, 279-284.
  • S.N. 1959: La Première Mention au Prix Van de Ven 1959. Habitation pour professions libérales, La Maison 15.3, 74-76.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Thomas, Hans