Woning Brauns

Organisch vormgegeven woning van 1948, ontworpen door Renaat Braem voor Bert Brauns, regisseur bij de N.I.R (nu VRT). De Woning Brauns werd beschermd als monument op 17/03/2003. Naar eigen zeggen werd Braem vooral tot het golvende plan geïnspireerd door de bijzondere terreingesteldheid (het gebouw ligt op een ruitvormig hoekperceel).

Villa op zeshoekig grondplan gemarkeerd door gebogen hoeken. Gebogen vormen in de bedaking, de gevelaflijning, en de doorlopende vensterregisters. Witgeschilderde en plaatselijk beraapte baksteen- en betonbouw van twee tot drie bouwlagen. Het gebogen dak op houten structuur, met dakkapelvormige uitbouw richting straat, is bekleed met bitumen en voorzien van een natuurleien lijst (latere aanpassing). De uitbouw met de tweede garage is een latere toevoeging. Rechthoekige en gebogen vensters met origineel houten schrijnwerk. De opvallende oorspronkelijke kleurstelling voor het exterieur (blauw voor het gelijkvloers, wit voor de verdieping en de ramen, rode panslag) is niet meer bewaard.

De deels inspringende begane grond herbergt de inkom, de garage, bergruimten en de kinderslaapkamer. De eerste verdieping bevat de woonkamer met haardruimte in de kern, de ouderslaapkamer en de badkamer, met licht verspringend niveau. De kern wordt boven het dakvlak doorgetrokken in een uitbouw met keuken en eetkamer.

• BRAEM R. 1955: Woning voor een N.I.R. regisseur te Kraainem, Bouwen en Wonen 2.3, 74-76.
  • S.N. 1954: Maison pour un régisseur, à Kraainem, La Maison 10.4, 199-120.
  • S.N. 2002: Woning Brauns, M&L 21/6 (binnenkrant), 4-5.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Thomas, Hans