Fort van Ertbrand

Fort van tweede orde, uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. Werken aangevat in 1908 en beëindigd in 1914. In 1939 verbonden met de antitankgracht. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de ontmijningsdienst van het Belgisch leger en gedeclasseerd bij Regentsbesluit van 2 april 1947. De militaire overheid verkocht het fort in 1970 en heden in gebruik als jachtterrein.

Trapezoïdale constructie beschermd door een gracht verbonden met de antitankgracht. Constructie met twee gebouwencomplexen van ongewapend beton namelijk zuidelijk achterfront of keelfront en noordelijk voorfront. Laatstgenoemde was gericht naar de aanvaller. Voorfront voorzien van centrale koepel voor twee kanonnen met loopdiameter van 15 centimeter getoogd en aan weerszijden van dubbele aangehechte caponnières. Met uitzondering van een gedeelte van keelfront is het complex bedekt met aarde. Zichtbaar zijn de brug en ophaalbrug, over de anti-tankgracht, naar de uitspringende en vlak afgedekte poterne met rondboogvormige toegang. Geblokte hoeken en doorgang in geblokt risaliet. Fries met datering 1912. Flankerende lokalen met steekboogvensters.

• HAVERMANS R., Militaire werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, in Calmpthoutania. Orgaan van de Oudheidkundige kring van Kalmthout, jaargang XXIII, 1971, nummers 1-2, p. 1-45.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita