Fort van Kapellen

Redoute voor de onverdedigde sector Oorderen-Schoten en tevens ter verdediging van de spoorlijn Antwerpen-Essen. Gelegen kort bij het station van Kapellen. Oorspronkelijk nagenoeg vierhoekige omwaterde constructie zonder caponnières waarvan de bouw startte in 1887 en voltooid werd in 1897. Heden nog steeds militair domein, doch de gebouwen werden deels gesloopt en de omwatering deels gedicht.

• DE KEYSER CDT, Snuffelend in het verleden van Hoogboom. Ontstaan en geschiedenis van het fort van Kapellen, in Hobonia. Driemaandelijks tijdschrift Kulturele Heemkring Hoogboom, jaargang VIII, oktober-december 1979, p. 228-231.
  • HAVERMANS R., Militaire werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, in Calmpthoutania. Orgaan van de Oudheidkundige kring van Kalmthout, jaargang XXIII, 1971, nummers 1-2, p. 1-45.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita