Gemeentehuis van Kalmthout

Voormalig gemeentehuis, heden gemeentearchief. Gebouwd in 1863 naar ontwerp van architect Eugeen Gife; vergroting aan de oostzijde van 1898.

Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder tentdak (kunstleien). Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op verhoogde begane grond met sokkel van arduin. Verticaal geritmeerd door pilasters, horizontaal door een gelede architraaf, fries en houten kroonlijst. Deurtravee met steektrap geflankeerd door hoge sokkels met leeuw (1871); rondboogdeur in geprofileerde omlijsting met sleutel; driehoekig fronton boven de kroonlijst. Links en rechts segmentboogvenster in geprofileerde omlijsting met lekdrempel op consoles. Interieur: sober bewaard interieur; raadzaal geordonneerd met pilasters met komposiet kapiteel.

Aanleunend ten noorden, gebouw (nummer 13), voormalige school, heden gemeentehuis te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw van elf traveeën en één bouwlaag. Onder zadeldak (Vlaamse pannen, straat). Rechthoekige vensters in verdiepte muurvlakken.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Kalmthout, dossiers 1 en 2.
  • VORSSELMANS J. 1958-1959: 'S Heerenhuys, 's Heeren Camer, dorpshuis, gemeentehuis, in Calmpthoutania, XI.2, 39-41.

Auteurs:  Plomteux, Greet