Huis Langendonck

Burgerhuis van twee bouwlagen met traditionele kern onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Op het kadaster wordt het volume ingetekend in 1841 op een blijkbaar leeg perceel, hoewel er in de bijhorende leggers sprake is van herbergier Jan Baptiste Cumps die een schuur koopt van Julianus Casson, geregistreerd als "vente et demolition partielle". Mogelijk werd de toenmalige schuur toen verhoogd (zie verschil in materiaal en diverse bouwnaden) en verbouwd tot de huidige woning. Het gebouwtje achteraan wordt geregistreerd in 1846 als "construction d'un batiment".

Breedhuis met dubbelhuisopstand en onregelmatige travee-indeling, gemarkeerd door een hoge zandstenen onderbouw met kwarthol geprofileerde aflijning. Verankerde, bakstenen lijstgevel geritmeerd door zandstenen speklagen. Aangepaste muuropeningen met bewaarde zandstenen omlijstingen op de benedenverdieping (voormalig kruis- en kloosterkozijn?). Rechthoekige bovenvensters onder houten latei. Bijkomende verwerking van zandsteen voor de hoekketting. Zijgevel met gelijkaardig uitzicht.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, 1841/2, 1846/4.

Auteurs:  Kennes, Hilde