Houtkantbegroeiing

Tekst van Gemengde haag langs kapelweg (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210829)

De houtkant is ruim 110 meter lang en bestaat uit een oude gevlochten heg met een zeer diverse soortensamenstelling met dominantie van hulst, gladde iep, éénstijlige meidoorn en beuk. Overige soorten zijn hazelaar, es, klimop, mispel, heesterpruim (prunus x fruticans), sleedoorn, braam en vlier. hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), beuk (Fagus sylvatica), es (Fraxinus excelsior), klimop (Hedera helix), hulst (Ilex aquifolium), mispel (Mespilus germanica), heesterpruim (prunus x fruticans), sleedoorn (Prunus spinosa), braam (rubus species), vlier (Sambucus nigra), gladde iep (Ulmus minor).

Vlak langs de houtkant ligt een wegje van ongeveer 1,5 meter breed, enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers, dat passeert langs vrije basisschool van Eernegem (zie Stationsstraat nummer 12), en uitgeeft op de markt van Eernegem. Het is een historisch wegtracé dat herkenbaar is tot op de Kaart van de Oostenrijkse Nederlanden (opgemaakt door Graaf de Ferrariskaart (1770-1778) en ook als voetweg (sentier nr. 22) opgenomen is in de Atlas der Buurtwegen, evenwel niet als lijn maar als strook met opgave van de breedte op aantal punten (4.5 en 5.5 meter breed). Heg eveneens herkenbaar op kaart van de Oostenrijkse Nederlanden.

Tot voor enkele jaren liep de houtkant verder door tot aan het kapelletje nabij de straat "Kapelhoek", maar moest wijken voor een nieuwe verkaveling voor woningen.


Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemengde haag langs kapelweg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/132512 (geraadpleegd op ).