Veldkapel en zomerlinde

Tekst van Veldkapel en zomerlinde (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210653)

De oude zomerlinde (Tilia platyphyllos) en de bijhorende veldkapel staan op een kruispunt van vijf wegen, even ten zuidoosten van de dorpskern van Duisburg. Deze wegen leiden naar de dorpskern, naar Huldenberg, naar het gehucht Eizer (Overijse) en naar twee plaatsen in het gehucht Veeweide (Duisburg). Sinds jaar en dag staan de boom en de veldkapel in een open akkerlandschap.

De zomerlinde is heel vitaal en vertoont weinig gebreken of aantastingen. Nochtans wordt de ruimte onder de boom intensief betreden en is er aan de voet van de boom een belangrijke holte opgevuld met beton. Destijds is in die holte vuur gemaakt, maar niets wijst erop dat de boom bedreigd is.

De opgaande zomerlinde is een beeldbepalend object in het golvende akkerlandschap ten zuiden van Duisburg. De linde vormt een eenheid met de veldkapel en de landelijke wegen die aan de voet van de boom samenkomen. De boom van Duisburg heeft niet alleen een mooie representatieve groeivorm, hij is bovendien de hoogste, dikste en oudste zomerlinde in de regio.

De boom is vermoedelijk aangeplant in de eerste helft van de 18e eeuw. Hij staat aan een kruising van wegen, waarvan enkele in de rurale samenleving een bovenlokaal karakter hadden. De veldkapel waarmee de zomerlinde een eenheid vormt, is toegewijd aan de Heilige Barbara. Ze werd opgericht in 1863 en was in een recent verleden het voorwerp van vandalisme. Voordien was er zeker al een kapel aanwezig, wat onder meer in de Atlas der Buurtwegen is te zien. Deze boom mag niet verward worden met de 'Schonenboom', die destijds op het nabij gelegen kruispunt stond van de Schonenboomstraat, de Merenstraat en de Overijsesteenweg. De zomerlinde wordt in de volksmond 'de Liñ' ('de Linde') genoemd.

  • Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE).
  • Mondelinge informatie buurtbewoner, 2009.
  • DECUYPERE Y. (e.a.), Merkwaardige Bomen in Vlaanderen, Dienst Groen, Waters en Bossen, Brussel, 1989.

Bron: Beschermingsdossier DB002306
Auteurs:  Van Ormelingen, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldkapel en zomerlinde [online], https://id.erfgoed.net/teksten/132457 (geraadpleegd op ).