Site van Bogaertsmolen of Dorpsmolen

Tekst van Site met molenaarswoning en romp van Bogaertsmolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210640)

Site van de zogenaamde "Bogaertsmolen" of zogenaamde "Dorpsmolen".

Aan de straat gelegen voormalige molenaarswoning. Volgens het kadaster wordt in 1861 een woonhuis en een achterliggend landgebouw gebouwd. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Graan- en oliemolen. Bakstenen stellingmolen, gebouwd in 1857 zie windwijzer, op een nog onbebouwd perceel. Nadat in 1944 een roede was afgewaaid, bleef de molen nog met één roede in werking tot in 1949. In mei van dat jaar brak er tijdens een storm een wiek af. Het malen werd door de familie Bogaert echter wel verder gezet in een mechanische maalderij. In 1977 werd de bovenas met askop uit de oude molen gehaald.

Molenromp van gele bakstenen opengewerkt met rondboogvormige ingangen en -vensters.

In 1870 wordt een gebouw opgetrokken achteraan het perceel. Verankerde roodbakstenen volumes van één bouwlaag onder een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1857/7, 1861/5, 1870/10.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 230-231.
  • CAFMEYER M. 1983: Bij molenaar Jules Bogaert (te Eernegem), Biekorf LXXXIII, 112-129.
  • GOSSELIN P. 2006: De Dorpsmolen te Eernegem, Ons Molenheem 31.1, 20-21.
  • NAERT U. 2001: Molendorpmolen of Bogaertsmolen, Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde 20.1, 1-6.
  • S.N. 1999: De Dorpsmolen of molen Bogaert te Eernegem, Curiosa september, 15-16.
  • VANDENBUSSCHE R. 1972: Eernegem in oude prentkaarten, Zaltbommel.