Gedenkzuil 74ste Duitse Infanterieregiment (inventarisatie Koekelare)

Tekst van Gedenkzuil Duits Landwehr Infanterie Regiment 74 met gedenksteen Lehmann (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208901)

Gedenkzuil voor het 74ste Duitse Infanterieregiment uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk. Wellicht stond dit monument ooit op een Duitse begraafplaats in de omgeving, die in de jaren 1930 of 1950 is opgedoekt.

Vierkante hardstenen trede waarop naar boven toe versmallende zuil in ruw behouwen blokken uit bruin-beige natuursteen bovenaan segmentboogvormig afgewerkt. Op de voorzijde bovenaan een medaillon met daarin het breedarmig Duitse oorlogskruis, daaronder een ingewerkte zwartmarmeren plaat met ingehouwen letters "SEI GETREU/ BIS IN DEN TOD/ GEWIDMET VOM/ LANDW. INF. REGT. NR. 74".

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 446.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Baert, Sofie