Rentmeesterwoning met ommuurde tuin

Tekst van Rentmeesterwoning met ommuurde tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207071)

Voormalige rentmeesterswoning van het naburige kasteel ter Ham. Nabij de dorpskern gelegen, vrijstaande personeelswoning uit het laatste kwart van de 19e eeuw met bijgebouw ten westen; het ensemble wordt omgeven door een ommuurde tuin met een polygonaal paviljoentje ten noordwesten en is ingeplant op de hoek met de Bruyneelstraat, die genoemd werd naar de laatste rentmeester Bruyneel van de familie markgraven de Croix, die vanaf 1782 tot 1957 eigenaar was van het domein Steenokkerzeel met onder meer het kasteel ter Ham. De woning werd in 1880 kadastraal geregistreerd als "reconstruction totale" in opdracht van markgraaf de Croix; de aanbouw van de fraaie serre tegen de achtergevel werd ingetekend als "agrandissement" in 1889.

Authentiek bewaarde, onderkelderde baksteenbouw met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een aan weerszij afgesnuit en overkragend zadeldak (leien) met de nok parallel aan de straat en decoratief uitgewerkt windbord. Lijstgevel gemarkeerd door decoratieve verwerking ven gecementeerde muurbanden en als puntgevelrisaliet uitgewerkte deurtravee. Licht verhoogde begane grond, toegankelijk via een hardstenen steektrap. Venstertraveeën in rechthoekige spaarvelden met rechthoekige, getraliede keldervensters en licht getoogde vensters in gecementeerde, vlakke omlijsting met gedeeltelijk bewaard 19de-eeuws schrijnwerk. Bewaarde luikduimen verwijzen naar de voorheen aanwezige luiken. Voortgaande op een oude prentkaart is de heden aanwezige deurluifel een latere aanpassing. Overwegend gedichte steigergaten in de fries. Overige gevels met gelijkaardig uitzicht. Tegen de achtergevel aangebouwde serre van glas gevat in ijzer op bakstenen voet; mooi uitgewerkte deuren met gekleurd glas.

Lage bakstenen tuinmuur met ijzeren hek, in de as van de deurtravee onderbroken door een ijzeren toegangshekken tussen bakstenen hekpijlers met verwerking van natuursteen voor onder meer de basis en de bekroning.

Bijgebouw, vermoedelijk het oorspronkelijke wagenhuis met knechtenwoning rechts(?), qua uitzicht aansluitend bij de woning. Beschilderde baksteenbouw met opgelegde voegen, onder aan weerszijden afgewolfd, pannen zadeldak. Gesloten gecementeerde lijstgevel aan de straat; aan tuinzijde eenvoudige lijstgevel geopend door, deels aangepaste (zie verschil in baksteen en bouwnaden) rechthoekige poorten en rechterdeel met steekboogvensters- en deur, alle in vlakke, beschilderde omlijsting.

Polygonaal tuinpaviljoentje onder met roofing beklede bedaking op houten stijlen waartussen bakstenen metselwerk op basis van imitatierots.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Steenokkerzeel, afdeling I, 1880/8, 1889/11.
  • LAUWERS J. 1995: Steenokkerzeel, Perk en Melsbroek, In oude prentkaarten, Zaltbommel, 8.

Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rentmeesterwoning met ommuurde tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/131468 (geraadpleegd op ).