Restanten militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duitse militaire post Kasteeldomein Ter Heide (2) (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208866)

Achterin gelegen restanten van een half ondergrondse militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op grondgebied Bovekerke nabij de grens met Diksmuide, in de bossen op circa 50 meter ten noordoosten van het kasteel "Ter Heyden" in Diksmuide. Tijdens de oorlog bevond er zich een Duits hoofdkwartier op het "Hof Ter Heyden", dat achter de Duitse derde linie lag. Vlakbij ligt een tweede militaire constructie. Circa 400 meter ten noordwesten liggen in het kasteelpark nog drie Duitse betonnen constructies. Het kasteel "Ter Heyden" ligt circa 8 kilometer ten oosten van de "Dodengang" (Kaaskerke, Diksmuide). De omgeving is licht heuvelachtig.

Betonnen restanten van een half ondergrondse, vrijstaande betonnen militaire constructie (functie is niet gekend). De restanten zijn gegoten tegen een houten bekisting. Er waren hoogstwaarschijnlijk twee deuropeningen aan de noordkant. De muur was aan deze zijde 130 cm dik. De andere zijden van de constructie lijken volledig gesloten geweest te zijn. Vermoedelijk bestond de constructie binnenin uit een gang, die haaks stond op twee ruimtes, telkens met een deuropening. In de binnenmuren zijn verschillende gaten en nissen te zien.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).

Auteurs:  Vanneste, Pol