Ensemble

Tekst van Eclectisch ensemble van woningen en winkels ontworpen door G. Van Oenen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208957)

Prachtige gevelwand (tegenover het museum). Samenstel van verschillende woonhuizen uitgewerkt als een symmetrisch opgebouwd en neobarok geïnspireerd paleis naar ontwerp van architect W. Van Oenen, 1904; drie bouwlagen en twintig traveeën vooraanzicht, twee afgeschuinde hoeken van acht traveeën zijgevel; enkelhuizen met lijstgevel van witte natuursteen op sokkel van arduin verhoogd met een halsgevel boven de middenpartij, dakkapellen en oeils-de-boeuf in bewerkte omlijsting boven de zijvleugels en twee fraaie hoektorens; het geheel afgedekt met leien zadeldaken voorzien van vijf afgeknotte tentdaken. Rustig evenwicht tussen de verticaliserende elementen ut supra, de horizontale lijn van doorgetrokken lijsten en dakbalustrade, de reliëfwerking van erkers en balkons, de afwisseling van rechthoekige- en rondboogvensters, de hoekpanden met brede rondboogarcade op de begane grond en afgeschuinde hoektraveeën; kantoorfunctie rechts, café links.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch ensemble van woningen en winkels ontworpen door G. Van Oenen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/130720 (geraadpleegd op ).