Quarantainestallen

Voormalige quarantainestallen, opgericht vanaf 1896 om het uit Nederland ingevoerde vee te controleren op besmettelijke ziekten; gelegen ten westen van de spoorlijn met eigen spoor en loskade.

Aan straatzijde: ingang, afgesloten met ijzeren hek; links nieuw gebouwde conciƫrgewoning, rechts voormalig kantoor voor veearts en administratieve verrichtingen, aanleunende stallingen ten noorden (nok parallel aan Hemelrijk) en een tiental reeksen stallingen ten westen (nok loodrecht op Hemelrijk); laatstgenoemde omsluiten samen met de stallingen aan de Berkendreef en Hemelrijk een driehoekige open ruimte, de "nieuwe koer".

Langgerekte gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met daklichten. De oudste stallingen, van 1896, met houten wanden op bakstenen onderbouw; alleen de meest zuidvleugel dateert uit deze periode; de overige stallingen, van 1909, met blinde verankerde bakstenen muren met rechthoekige of segmentboogpoorten.

• SMITS J., Quarantainestallen te Essen, in De Spycker, jaargang XXV, 1963, nummers 1-2, p. 48-60.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita