Gelegen in het noordoosten van de gemeente; in het westen grenzend aan Elsdonkwijk en in het oosten aan de wijk "In de Beek". In het zuiden aansluitend bij domein "Hof ter Linden". Behoort tot de vooruitgeschoven fortengordel van acht forten naar ontwerp van. A.H. Brialmont. Werken aanbesteed in 1859, aangevat in 1860 en beëindigd in 1868. Sinds 29 november 1977 in bezit van de gemeente en gebruikt als openbaar park met lokalen en terreinen voor sport- en culturele organisaties.

Nagenoeg vijfhoekige constructie, oorspronkelijk omwaterd en heden gedempt vanaf keel tot lage batterij. Domein voorzien van betonbanen en tal van magazijnen. Bewaarde onderdelen: gedeeltelijk ingang tot binnenfort, binnenfort, deel van links gelegen lage batterij, flankerende batterij van front I en II, halve caponnières, hoofdfront en caponnière.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fort 5 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/12948 (geraadpleegd op ).