Tuinwijk ontworpen in 1928 door Fernand De Ruddere

Tekst van Sociale woonwijk van 1931 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125568)

Tuinwijkwoningen, aan weerszij van de Pater De Smetlaan (nummers 1-37 en 2-38) haaks uitgevend op de Donckstraat en twee ensembles van vijf gekoppelde enkelhuizen met kleine voortuin ingeplant aan de westzijde van de Donckstraat (nummer 43-61) nabij de Noordlaan. Gebouwd door de in 1928 opgerichte "Dendermondsche Maatschappij voor Goedkope Woningen" naar een ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) van 1928 en uitgevoerd door aannemer Camiel Buydts (Sint-Gillis-bij-Dendermonde). Ontworpen als een een geheel van 48 werkmanswoningen en zes woonvertrekken in de Donckstraat en Pater De Smetlaan, de vroegere Rood Kruisstraat. Gerealiseerd tussen 1929 en 1931.

Aaneengesloten woningrijen met kleine groenstrook, van twee bouwlagen en twee traveeën volgens spiegelbeeldschema. Sobere baksteenbouw onder doorlopend pannen en kunstleien schilddak, onderbroken door hoger opgaande tuit- en puntgevels; centraal licht uitspringend in de Pater De Smetlaan en in de Donckstraat uitspringend bij nummer 47 en 57. Parament verlevendigd door decoratief metselwerk. Rechthoekige vensters. Dito voordeur onder betonnen(?) kroonlijst op bakstenen consoles, met beglaasd bovenlicht.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woonwijk van 1931 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/129167 (geraadpleegd op ).