Parkwijk

Sociale woonwijk voor ongeveer een negenhonderd gezinnen, grenzend aan het stadspark (ten noordoosten), de Aa (ten zuidoosten) en de Steenweg op Tielen (ten westen).

Bestaande uit: Albrecht Rodenbachplantsoen nummers 1-132, Elandersplantsoen nummers1-104, Haagbeemdenplantsoen nummers 1-95 en 2-92, Lode Peetersplantsoen nummers 2-17, 2b-17b en zonder nummer (kerk), Parkring, Steenweg op Tielen, Xaverianenplantsoen nummers 1-104, Parkring nummers 5-208, 209.

Aangelegd circa 1965-1979 in opdracht van de T.M.H. Urbanisatie van de wijk in 1965 naar ontwerp van E. Wauters, C. Vanhout en P. Neefs; woningen gebouwd in 1966-1972 en 1974-1976 naar ontwerp van E. Wauters, C. Vanhout, P. Neefs en A. Janssens; appartementen in 1974-1977 naar ontwerp van A. Van Eemeren; gemeenschapsvoorzieningen namelijk de kerk de Blijde Boodschap in 1971-1972 naar ontwerp van R. Van Steenbergen, het sociaal centrum in 1973 en de feestzaal in 1978-1979 naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens; de groeninrichting naar ontwerp van tuin- en landschapsarchitecten Carlier en Claeys. Verschillende invloeden merkbaar onder meer van Mies van der Rohe (Lafayettewijk in Detroit) en de wijkarchitectuur van Uzton (Dansk Samvirkeshuizen bij Fredensborg, Denemarken).

De zogenaamde "Parkring" als invalsweg en tevens verbinding met de Steenweg op Zevendonk via de Rozenlaan; vanuit deze weg vijf aftakkingen naar de verschillende woonkernen (de zogenaamde "plantsoenen") met hoog- of laagbouw, gelegen aan weerszijden van een groene as; straten en woningen geplaatst volgens het rechthoekig assenstelsel met een nieuwe wijze van zonering waarbij nadruk op de scheiding tussen mechanisch en voetgangersverkeer en op de opvallende, openbare groenzone met paden, heuveltjes en speelkernen: gesplitste straten, de middelste elk eindigend op "pijpenkoppen"; voetgangersverbinding tussen de centrale groenzone en het aanpalende stadspark via een brug over de Aa. Afwisseling en variatie door de verschillende woonhuistypes namelijk rij-, patio-, bejaardenwoningen en appartementsblokken.

Zevenenveertig blokken rijwoningen, gegroepeerd in rijen van vier tot tien eenheden in spiegelbeeldschema: donkerbruine bakstenen gevels van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak; voorzijde grenst aan uitgestrekte, groene zone; achterzijde met privétuin en garage, grenst aan de straatkant; gevarieerde verticale of horizontale, metalen vensters.

Vier blokken patiowoningen : donkerbruine bakstenen gevels van twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak in spiegelbeeldschema; T-vormige plattegrond, zowel aan de lange zijde als aan de twee korte zijden palend aan de buurwoningen waardoor de achtertuinen van vier woningen telkens één patio lijken te vormen; rechthoekige metalen vensters.

Tegenover de kerk zeven bijeen gegroepeerde blokken met in totaal zevenentwintig bejaardenwoningen in een kubistische vormgeving uit 1969 naar ontwerp van E. Wauters: witgeschilderde bakstenen gevels van twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak in spiegelbeeldschema; L-vormige plattegrond van drie vierkanten, het vierde vierkant is terras; licht en luchtig effect door rechthoekige, metalen vensterpartijen en witte gevels.

Twee blokken van onderling verbonden, schuin, naar het zuiden geörienteerde appartementsgebouwen van verschillende bouwlagen; combinatie van donkerbruine baksteen en bedekking met leien. Openbare voorzieningen ten noorden van het terrein onder meer stedelijk kleuter- en lager onderwijs, kerk, sociaal centrum, winkelcentrum, postgebouw, heden bankgebouw,...

• BRAEM R., 1976 Renaat Braem kiest architectuur, Openbaar Kunstbezit XIV, 82-83.
  • DE BONT Y., 1995 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 83-85, 94.