Poortgebouw van de Scholierenhoeve

Tekst van Poortgebouw van de Scholierenhoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200994)

Voormalige hoeve van de priorij van Scholierendal, sinds 1671 nabij de Tiensepoort gevestigd, nadat het vroegere klooster (1236) was onteigend voor de bouw van de citadel ten zuidoosten van de stad.

Van dit grote complex dat zich tegen de Schipstraat uitstrekte resten momenteel drie vleugels van de sterk verbouwde hoeve, waarvan enkel het poortgebouw uit de 18de eeuw gaaf bleef bewaard.

Bakstenen volume met twee bouwlagen onder mansardedak met kleine dakkapel. Zijpuntgevels met vlechtingen en schouderstuk. Blauwe hardstenen korfboogpoort, waarboven een breed rondboogvenster. Voorheen wit gekalkt.

Bron: Beschermingsdossier DB000049
Auteurs:  Paesmans, Greta