Twee woningen voor Arthur Pierre

Tekst van Kunstenaarswoning en -atelier Arthur Pierre (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6840)

Een realisatie van Verbuecken voor Arthur Pierre, een van de medewerkers van zijn atelier, is het gebouwtje Haringrodestraat 115 uit 1903. Hier valt de nadruk volledig op de architectuur en is het aspect 'decoratie' dat in Van Diepenbeeckstraat 4-6-8 de doorslag gaf, achterwege gelaten. Het is een witte bakstenen lijstgevel op hoge breukstenen sokkel. Hoefijzerbogen voor inkom en raam. Op de bel-etage een gevelbreed rechthoekig venster met uitgewerkte onderdorpel en luifel. Het smallere bovenraam loopt door tot boven de kroonlijst. Ook hier een zware, met art-nouveaumotieven uitgewerkte, onderdorpel en een zwaar luifelachtig element dat de gevelcompositie afsluit.

Het aanpalende Haringrodestraat 113 eveneens uit 1903 behoort tot hetzelfde geheel maar werd ontworpen door beeldhouwer Arthur Pierre, medewerker van Verbuecken, als atelier voor zichzelf. Het is een bakstenen puntgevel met gebruik van natuursteen voor de sokkel, puilijst, hoekstenen en gevelafwerking (aandak, vlechtingen en topstuk). De hoekstenen hebben een sterk uitgewerkt in hoog reliƫf gebeeldhouwd floraal art-nouveaumotief. Het gelijkvloers is laag gehouden. Op de verdieping een ruim gevelbreed venster met hoefijzerboog. In de top een smaller dubbel raam met segmentboog. De bogen en decoratieve lijnen in de gevel zijn gemarkeerd door het gebruik van gekleurde bakstenen, die, samen met het beeldhouwwerk, aan de gevel een extra decoratief karakter geven.

Bron: Beschermingsdossier DA002375
Auteurs:  Thiels, Nancy