De Herfst, beschermingsdossier

Tekst van Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7405)

Van 1906 dateert de woning Oostenstraat 36, genaamd 'De Herfst', opgericht als eigen woning van De Weerdt. Alhoewel De Weerdt in deze periode volop experimenteerde met art-nouveau-vormen is zijn eigen woning eerder eclectisch opgevat, maar met een sterke art-nouveau-inslag.

Opvallend aan deze gevel is het markante verschil tussen de inkom travee en de brede raamtravee. De smalle inkomtravee is lager gehouden dan de raamtravee. In het dak wordt hij verder gezet door de opbouw van een dakkapel boven de kroonlijst. Enkel de hoefijzerboog boven de inkom verwijst hier resoluut naar de art nouveau. De bredere raamtravee met wisselende raamindeling valt vooral op door de toepassing van een rechthoekige erker die de volledige breedte van deze travee inneemt. Deze erker rust op een metalen profiel, gesteund door metalen consoles.

Bron: Beschermingsdossier DA002375
Auteurs:  Thiels, Nancy