Neogotisch huis

Tekst van Vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob en gedenkteken (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200805)

Neogotisch breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, van 1893 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) als vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob; "Kunstige Herstelling" van 1992-1993 naar ontwerp van architect B. Vandewalle (Brugge). Verankerde bakstenen lijstgevel doorbroken door getrapt dakvenster en rechts flankerende traptoren op rechthoekig grondplan. Typerend voorkomen van sierankers, (samengestelde) boognissen, zijtrapgevel, en gebruik van witsteen voor afzaten, drielichten en kruiskozijnen, nis met Christusbeeld, negblokken en plint.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 2176/1992.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Archief Administratie Monumenten en Landschappen-Brussel, plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Provincie West-Vlaanderen, Brugge, parochiekerk St.-Jakob.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 179.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje