Huis Sint-Niklaas

Tekst van Groot Begijnhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125415)

Huis "Sint-Niklaas", gedateerd 1664. Tweeverdiepingshuis gemarkeerd door middendakvenster, waarvan de bekroning heden verminkt is. Rechterzijgevel met lob- en trapversiering. Voorgevel van baksteen met verwerking van witte steen voor de verscheidene ornamenten: gebruik van classicistische elementen zoals het entablement voorzien van trigliefen en metopen boven de benedenverdieping; geometrische versiering van de muurpijlers. Ver uitstekende daklijst geschraagd door modillons onder de vorm van saterachtige figuurtjes. Gewijzigde muuropeningen (19de eeuw). Een van de schaarse voorbeelden van vermenging van klassieke en barokke elementen uitlopend op een rijke en schilderachtige architectuur.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groot Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128703 (geraadpleegd op ).